Bilder på lotsar under resp. lotsplats

Namn och bilder på lotsar!

Nedan följer namnen på lotsar som tjänstgjort vid våra lotsplatser. Totalt har jag hittat i olika matriklar och gamla dokument ca 2600 lotsar, lotslärlingar, löjtnanter, kaptener, åldermän osv osv. De står sammanställda efter lotsplats och sorterade på det år de började. Många lotsar saknas fullständiga data om och det är en forskares jobb att leta i jordeböcker, kyrkoböcker mm så det överlämnar jag till framtida nördar. Detta är endast en digitalisering av det jag funnit. Jag utgår ifrån att det är korrekta handlingar då i princip allt kommer från Sjöfartsverkets eller Lotsverkets arkiv samt nedtecknat av Carl-Gustav Sundius som spenderade massor av tid på arkiv där han skrev av för hand vad som upptäcktes i dammiga dokument.

I en del dokument har det noterats ett specifikt årtal när vissa lotsar varit anställda på en viss plats men inte året då de anställdes och då har detta angivits som datum för anställning. Bättre än ingenting och läsaren får en uppfattning ungefär när i tiden det var.

Jag har även hittat många bilder som scannats in från tavlor som hänger på lotsplatser eller från “Boken Minnesalbum 1914-1924 Lotsverkets personal” som jag har fått låna av Hans-Olof Eriksson, Mästerlots från Arholma och Stockholm som avled 2019