Varifrån kommer ordet “Lots”??

Nu har jag på antikvariat kommit över två spännande skrifter om 1667 års Sjölag. Läs under https://lotsarnastockholm.se/index.php/1667-ars-sjolag-2/

Tyvärr missade jag (med en marginal på två ynka dagar….sh*t) en auktion på Tradera, där ett original ex av själva sjölagen bjöds ut. Skulle vara häftigt att få tag i ett ex? Nördigt? En aning!

Lotsens uppgifter och ansvar är en rysare att läsa. Om hur tufft det var förr i världen och att dödstraff såsom halshuggning eller gatlopp, spöstraff och kölhalning var lagligt om lotsens gjort uppsåtliga fel. Här finns även spännande att läsa om härledning av ordet lots till andra språk och sjöfararnationer som Holländska, Tyska, Engelska, Spanska och Italienska rättssystem som går tillbaka till 1000-talet. Spännande läsning med andra ord.