Databasen över lotsar

En himla massa timmar har det gått åt att lägga in alla gubbs som jag hittills har hittat. Det saknas ännu många eftersom pärmarna som återstår är flera stycken under skrivbordet…. men syd och ostkusten börjar väl bli ganska klara nu. Håller precis på med västkusten och gräver längre bakåt i tiden. Det har blivit 3599 st gubbs (inga kvinnor än så länge….) klicka in på https://lotsarnastockholm.se/index.php/lots-databas/

Originaldatabasen jag jobbar i är Access men Excel är nog lättare för de flesta att bläddra runt i?

Vill bara lägga in brasklapparna många om datum och namn för de lite äldre gubbarna. Uppgifterna är hämtade från diverse olika källor som lotsrullor och kyrkoböcker samt anteckningar från andra nördar som jag som grävt i gamla dokument. Årtalen diffar både här och där i officiella dokument om samme person samt att efternamnet stavas annorlunda beroende på när det skrevs. Ibland bytte de efternamn mellan två rullor och då kan kanske samme man komma med två gånger ….

Så det har inte varit helt enkelt att redovisa the truth and nothing but the truth men jag har försökt så gott det går iaf.

And who can handle the truth anyway???

I äldre tider döptes ju sonen till ex Karlsson om pappan hette Karl osv. det var inte ovanligt förr att upp till tre personer på samma lotsplats kunde heta samma men de var i olika åldrar osv osv.

Olof Ersson var det många som hette……ojojoj.

I mitten av 1800 talet uppmanade därför Lotsverket att släkterna skulle antaga permanenta efternamn och variera förnamnen så de gick att skilja åt och då kom namn som Öhman, Sjöblom, Eklund, Sjökvist, Boman osv osv.